Naukowcy z ETH Zurych i FHNW University of Applied Sciences and Arts Northwestern Switzerland znaleźli sposób na to, aby czekolada lśniła blaskiem tęczy bez użycia sztucznych dodatków. Może wydać się to dość śmieszne, pamiętajmy jednak, że mamy do czynienia ze Szwajcarami, którzy przykładają do czekolady niemal tak wielką uwagę, jak Belgowie. Wszystko zaczęło się od tego, że grupa badaczy dyskutowała o czekoladzie podczas przerwy na kawę. W szczególności zastanawiali się, czy możliwe jest stworzenie kolorowej czekolady i rozpoczęcie badań nad tym tematem.

Czekolada zmieniająca barwy

Początkowo wpadli, jednak ale ostatecznie odrzucili, metodę polegającą na nałożeniu na czekoladę jadalnej polewy zmieniającej barwy. Uznali, że ta byłaby po prostu zbyt skomplikowana i czasochłonna do masowej produkcji. Następnie postanowili wykorzystać inżynierię powierzchni w celu zmiany barwy i po kilku próbach to rozwiązanie zadziałało. Dalsza obróbka pozwoliła im przejść od lekkiego połysku do pełnego blasku. Technika ta jest podobna do tego, w jaki sposób skóra kameleona modyfikuje światło, aby pokazać różne kolory.

Zobacz też: Wygląd Huawei P40 i P40 Pro w Sieci – przynajmniej ich zarys

Zespół już pracuje nad monetyzacją procesu. Ich celem jest stworzeniem formy, która pozwoli im na odciśnięcie wielu kawałków czekolady na raz. Co więcej, aktywnie prowadzą rozmowy z głównymi producentami czekolady, a nawet mają nadzieję na szybkie uruchomienie firmy zajmującej się tym tematem. Oznacza to, że wkrótce będzie można kupić czekoladę wykonaną w tej właśnie technice w lokalnym sklepie spożywczym w Szwajcarii. Pozostaje jednak pytanie, czy ten efekt nie zniknie wraz z lekkim wzrostem temperatury i roztopieniem się powierzchni czekolady?

Źródło: TechSpot

Google News
Obserwuj ANDROID.COM.PL w Google News i bądź zawsze na bieżąco!
Obserwuj

Paweł Maretycz

Sceptyczny fan nowych technologii. Uwielbia małe urządzenia, nawet jego komputer to mini ITX.