Samsung Galaxy S4 Mini – recenzja

Piotr Andrzejewski Polecane 2013-11-03

DSC03179

Przeważająca większość najciekawszych urządzeń z Androidem, które pojawiły się ostatnio na rynku, wyposażona była w ekrany o rozmiarze rzędu od pięciu, do nawet sześciu cali. Jeszcze nie tak dawno temu smartfony te wzbudziłyby tylko zdziwienie i zostały uznane ze przerośnięte ciekawostki, jednak obecnie coraz więcej osób przyzwyczaja się do tak ogromnych ekranów w smartfonach i widzi wiele niewątpliwych zalet płynących z dużej powierzchni roboczej wyświetlacza. Wszystkie elementy prezentowane na takich ekranach są dużo bardziej czytelne, a przeglądanie Internetu i korzystanie z multimediów jest niezwykle wygodne na wielkich wyświetlaczach. Na popularyzację przerośniętych smartfonów wpłynął też fakt, że obecna technologia pozwala już bardzo mocno zredukować ramki otaczające ekran, dzięki czemu smartfon taki jak Moto X z ekranem 4,7” jest tylko niewiele większy od czterocalowego iPhone’a. Dzięki temu producenci są w stanie upchnąć wygodne, duże wyświetlacze w obudowy, których rozmiar nie przyprawia o ból głowy.

Przykładem na sprawne wykorzystanie takiego rozwiązania był zaprezentowany wiosną tego roku Samsung Galaxy S4, wyposażony w piękny pięciocalowy ekran AMOLED. Swoim rozmiarem był on bardzo zbliżony do wielu urządzeń o wyraźnie mniejszych wyświetlaczach, dzięki czemu posiadanie pięciocalowego ekranu w GS4 nie wiązało się z wyrzeczeniami w postaci noszenia naprawdę ogromnego sprzętu.

Dla wielu jednak ten ostatni trend na ciągłe powiększanie rozmiaru przekątnej ekranu okazał się utrapieniem, gdyż doszło do tego, że wszelkie mniejsze urządzenia były zazwyczaj skierowane wyłącznie na najniższą półkę cenową i posiadały bardzo przeciętne specyfikacje i nie oferowały zbyt wiele. Pojawiła się więc na rynku wyraźna nisza, wymagająca zaspokojenia. Producenci tacy jak chociażby HTC, czy Samsung, postanowili odpowiedzieć na wezwanie i wypuścić do sprzedaży wersje „mini” swoich flagowych smartfonów. Reakcja na doniesienia na ten temat była bardzo pozytywna, choć zapał ostygł w momencie, gdy okazało się, że wraz ze zmniejszeniem przekątnej ekranu musimy liczyć się też na pogorszenie specyfikacji technicznej względem większych urządzeń.

W ostatnim czasie miałem okazję poznać bliżej koncepcję Samsunga na niedużego smartfona i spędzić dwa tygodnie z Galaxy S4 Mini. Sprawdźmy więc, w jakim stopniu jest on podobny do większego brata i czy to właśnie ten smartfon zasługuje na uwagę wszystkich szukających niedużego sprzętu z Androidem.

 

Zestaw

DSC03210

Tak jak większość ostatnich smartfonów z serii Galaxy, GS4 Mini sprzedawany jest w pudełku stylizowanym na drewniane. Jest ono tutaj bardzo malutkie, na froncie znajdziemy wyłącznie grafikę przedstawiającą smartfon oraz jego oznaczenie, natomiast wybrane elementy specyfikacji zamieszczono z tyłu. W skład zestawu, poza standardowym adapterem ładowarki i kablem microUSB, wchodzą też całkiem przyzwoite słuchawki douszne z zestawem dodatkowych nakładek w różnych rozmiarach.

 

Specyfikacja techniczna w cieniu większego brata

DSC03160

Oryginalny Samsung Galaxy S4 to urządzenie z najwyższej półki, posiadające najmocniejsze podzespoły dostępne w swoim czasie. Wersja mini wypada tutaj nieco gorzej od większego brata, a na pierwszy rzut oka jesteśmy w stanie wskazać kilka istotnych różnic w specyfikacjach technicznych tych urządzeń.

Pierwszą zmianą jest oczywiście zmniejszenie przekątnej ekranu z 5” do 4,3”, co niestety pociągnęło ze sobą również dość wyraźne obniżenie rozdzielczości wyświetlacza – zamiast w 1080p (1920×1080) obraz prezentowany jest tutaj w qHD (960×540). Kolejną ze zmian względem oryginału jest zastosowanie w wersji mini słabszego procesora – czterordzeniowy układ Snapdragon 600 zastąpiono w GS4 Mini mniej wydajnym, dwurdzeniowym procesorem Snapdragon 400, znajdziemy tutaj także mniejszą ilość RAM oraz mniej wbudowanej pamięci (2 GB RAM + 16 GB kontra 1,5 GB RAM + 8 GB pamięci). Oprócz tego mamy tu odmienny aparat (13 MPx kontra 8 MPx w Galaxy S4 Mini) i mniejszą baterię (2600 mAh kontra 1900 mAh). Są to w zasadzie największe różnice między oryginalnym GS4 a wersją mini, wyraźnie widać więc, że mniejszą wersję trudno jest nazwać wierną kopią jakże uznanego oryginału.

Pomimo tego specyfikacja techniczna GS4 Mini musi być uznana za bardzo przyzwoitą, a pełni prezentuje się ona następująco:

  • system operacyjny Android 4.2.2 Jelly Bean;
  • procesor Qualcomm Snapdragon 400: dwurdzeniowy Krait o taktowaniu 1,7 GHz;
  • układ graficzny Adreno 305;
  • 1,5 GB RAM;
  • 8 GB pamięci flash rozszerzalnej kartą microSD;
  • obsługa sieci: GSM 850/900/1800/1900, UMTS 850/900/1900/2100;
  • wyświetlacz Super AMOLED o przekątnej 4,3” i rozdzielczości qHD (960×540);
  • aparat 8 MPx z diodą LED z tyłu;
  • aparat 1,9 MPx z przodu;
  • aGPS, GLONASS, Bluetooth 4.0, WiFi 802.11b/g/n;
  • DLNA;
  • wbudowany port podczerwieni;
  • obsługa NFC;
  • akumulator 1900 mAh;
  • wymiary: 124,6 x 61,3 x 8,9mm;
  • waga: 107 g.

 Screenshot_2013-10-17-15-14-18

Jeżeli chodzi o wbudowaną pamięć, to widniejące w specyfikacji 8 GB obejmuje sobą również miejsce okupowane przez pliki systemowe, przez co rzeczywiście dostępne dla użytkownika miejsce wynosi tutaj nieco ponad 5 GB. Na dzisiejsze standardy jest to ilość niewystarczająca i niezbędne będzie tutaj dokupienie dodatkowej karty pamięci microSD.

 

Budowa i pierwsze wrażenia

DSC03141

Jak widać, pod względem specyfikacji technicznej Samsunga GS4 Mini trudno jest uznać za pomniejszoną wersję popularnego Galaxy S4. Jeżeli chodzi jednak o samą konstrukcję, design, wykonanie i jakość zastosowanych materiałów, to tutaj Mini niebywale wręcz upodabnia się do swojego większego brata. Samsunga Galaxy S4 znam niezwykle dobrze, a biorąc do ręki GS4 Mini miałem wrażenie, że jest to dosłownie wierna, jedynie nieco przeskalowana kopia koreańskiego flagowca. Słowa te niekoniecznie mogą być uznane przez wszystkich za pochwałę, gdyż oryginalny GS4 od wielu osób zbiera krytyczne uwagi za swoją plastikowość, która nie przystoi produktowi z najwyższej półki. W przypadku Galaxy S4 Mini mamy do czynienia z tym samym tworzywem sztucznym, które jednak w mniejszej skali wydaje się bardziej na miejscu, niż w pierwszym GS4.

DSC03153

Cały tył został więc wykonany z lakierowanego, śliskiego w dotyku plastiku ozdobionego miłym dla oka wzorkiem składającym się z niewielkich punkcików. Obudowa zmienia swój kolor pod wpływem padającego światła, a w neutralnych warunkach jest ona niebieska. Tak jak w dużym Galaxy S4, tak też tutaj zastosowany plastik bardzo łatwo zbiera odciski palców i tłuste ślady, a także jest dość miękki, co wiąże się z wysoką podatnością na zarysowania. Zaletą jest jednak to, że w dowolnym momencie możemy tutaj zdjąć całą tylną klapkę i wedle uznania wymienić ją na nową, odświeżając tym samym naszego smartfona. W tylnej części najbardziej wyróżnia się wystający nieco obiektyw aparatu 8 MPx wraz z towarzyszącą diodą doświetlającą. W dolnej części tylnego panelu znajdziemy otwory głośniczka, który brzmi zaskakująco dobrze.

DSC03156

Wszystkie krawędzie Galaxy S4 Mini otacza plastikowa ramka o szarym kolorze, mocno stylizowana na metal. Dodaje ona urządzeniu nieco solidności i sprawia, że wywołuje ono w dłoni dość dobre wrażenie. GS4 Mini jest smartfonem smukłym, a przy małych wymiarach jego na pierwszy rzut oka nieduża waga (107 gramów) staje się odczuwalna i sprawia, że sprzęt ten pewnie leży w dłoni i generalnie sprawia w ręku zaskakująco pozytywne wrażenie. O ile można kwestionować jakość samego tworzywa, z którego wykonano obudowę, to złego słowa nie można powiedzieć o ogólnym spasowaniu i solidności całej konstrukcji i rzekłbym, że Galaxy S4 Mini wypada pod tym względem podobnie, o ile nie nawet lepiej, od swojego większego brata. Nieduże wymiary sprawiają również, że obsługa urządzenia jedną dłonią jest banalnie prosta, a sprzęt ten jest niezwykle poręczny.

DSC03197

Patrząc na urządzenie od frontu również nie mamy wątpliwości, że Mini pochodzi z tej samej rodziny, co starszy GS4, a jego opływowy kształt, delikatny wzorek na obudowie i układ przycisków umieszczonych pod ekranem zdradzają powiązania z większym bratem. Powiem szczerze, że mi design serii Galaxy nieco już się przejadł, a wersja Mini prezentuje się nieco nudnie, choć wciąż nie można powiedzieć, że smartfon ten jest brzydki lub mało estetyczny. Po prostu w wyniku ciągłego powielania tego samego wzorca budowy Samsung doprowadził do spadku atrakcyjności wyglądu swoich słuchawek. Przód zdominował tutaj ekran o przekątnej 4,3”, nad którym umieszczono głośniczek rozmów, logo producenta, pakiet czujników oraz przednią kamerkę do wideorozmów. Pod wyświetlaczem znajdziemy natomiast znany układ przycisków z centralnym klawiszem fizycznym oraz duetem klawiszy dotykowych, które widoczne są dopiero po podświetleniu.

DSC03144

Galaxy S4 Mini wiernie podąża więc w dziedzinie designu ścieżkami wyznaczonymi przez swojego większego brata, a kwestia tego, czy droga ta prowadzi na manowce pozostaje do oceny czytelnika. Smartfon ten prezentuje się jak przeskalowana wersja oryginalnego Galaxy S4, materiały wykonania i ogólna estetyka urządzenia są tutaj w zasadzie identyczne. Mini to sprzęt dzięki swoim rozmiarom bardzo poręczny i wygodny w obsłudze jedną dłonią, który dzięki przyjemnej wadze i ogólnej solidności sprawia przy bliższym kontakcie pozytywne odczucia. Zaskoczyło mnie to, ja bardzo lubiłem podczas testów sięgać po tego małego smartfona, mimo mojej naturalnej awersji do lakierowanego plastiku.

 

Ekran

DSC03203

Wspominając o różnicach między Mini a dużym Galaxy S4 na pierwszym miejscu wymieniłem odmienne ekrany. Elementem łączącym wyświetlacze obydwu modeli jest fakt, że wykonano je w technologii AMOLED, jednak odbiegają one od siebie zarówno fizycznym rozmiarem, jak i rozdzielczością prezentowanego obrazu. GS4 Mini posiada ekran o przekątnej 4,3” i rozdzielczości qHD (960×540), i o ile obraz prezentowany przy zagęszczeniu 256 PPI jest dostatecznie ostry w codziennym użytkowaniu, to należy zwrócić uwagę, że najwięksi konkurenci Samsunga, czyli HTC oraz Sony, w wersjach mini swoich sztandarowych smartfonów wykorzystali panele o wyraźnie wyższej rozdzielczości 720p (1280×720), na których jakość obrazu jest bardzo bliska tej z większych flagowców. W przypadku GS4 Mini momentami da się ujrzeć gołym okiem drobne niedoskonałości, szczególnie te wynikające z zastosowania technologii PenTile, ale wydaje mi się, że jeżeli na GS4 Mini przechodzi się z urządzenia o niższej rozdzielczości, to zastosowany ekran będzie pod względem ostrości obrazu zupełnie zadowalający.

DSC03166

To samo można powiedzieć na temat jakości odwzorowanych barw, które są tutaj wyraźnie przesycone, lecz przez to bardzo miłe dla oka. Jest to element charakterystyczny dla AMOLEDów, i albo jest się fanem takich mocnych barw, albo też omija się te ekrany szerokim łukiem. Mimo że na co dzień korzystam głównie z ekranów typu IPS, to nie mam nic przeciwko wysokiemu nasyceniu kolorów, a mocną stroną GS4 Mini są szczególnie głębokie czernie. Pozytywnie wypada też ogólna jasność ekranu oraz jego kąty widzenia. Mimo więc, że wyświetlacz z GS4 Mini jest wyraźnie niższej klasy, niż w przypadku większego Galaxy S4, to wciąż jest to panel co najmniej dobry i korzysta się z niego przyjemnie.

 

Łączność bezprzewodowa

DSC03168

Galaxy S4 Mini wspiera w zasadzie wszystkie metody łączności, których należy wymagać od nowoczesnego smartfona. Obok tradycyjnych już technologii WiFi, Bluetooth oraz GPS odnajdziemy także wsparcie dla NFC, oraz również dla DLNA, czyli rozwiązania pozwalającego wyjątkowo łatwo przesyłać multimedia do kompatybilnych urządzeń takich jak telewizory. Mówiąc o telewizji trzeba wspomnieć także o obecności bardzo miłego dodatku w postaci wbudowanego portu podczerwieni – technologia ta jakże popularna przed laty, a później zapomniana, zawitała ostatnio do kilku nowych smartfonów i pozwala na łatwą kontrolę większości popularnych modeli telewizorów. Smartfon zamienia się nam w zasadzie w rozbudowanego pilota, a w połączeniu z dołączoną aplikacją pobierającą informacje na temat aktualnego rozkładu programów, GS4 Mini stanowi idealnego towarzysza dla fana TV.

 

Oprogramowanie i dodatki producenta

DSC03174

Samsung wyposażył Galaxy S4 Mini w oprogramowanie bazujące na Androidzie 4.2.2 Jelly Bean wyposażone w autorski interfejs TouchWiz. Pod tym względem ten mały smartfon na pierwszy rzut oka zdaje się w gruncie rzeczy bliźniaczo podobny do oryginalnego GS4, a cały interfejs prezentuje się tutaj i zachowuje w sposób identyczny, jak we flagowcu Samsunga. Oprogramowanie w swoich podstawach jest więc tutaj bardzo podobne, ale diabeł tkwi w szczegółach, a w Galaxy S4 Mini nie znajdziemy wielu z charakterystycznych dla oryginału funkcji.

Screenshot_2013-10-09-08-02-43    Screenshot_2013-10-17-15-11-49

Ze wszystkich inteligentnych funkcji typu Air Gesture, Air View, Multi Window, czy też Smart Scroll, które trafiły do flagowego Galaxy S4, w wersji mini odnajdziemy wyłącznie Smart Stay, czyli technologię wykrywającą nasz wzrok i zapobiegającą automatycznemu usypianiu urządzenia gdy wciąż z niego korzystamy.

Screenshot_2013-10-17-15-10-16    Screenshot_2013-10-17-15-13-10

W praktyce na Mini mamy więc do czynienia z uboższą wersją oprogramowania i nie znajdziemy tutaj aż tak wielu ciekawych rozwiązań. Oprogramowanie nie jest bogate w dodatki, jednak posiada te same wady co w zwykłym GS4 – jego wygląd nie prezentuje się moim zdaniem najlepiej na tle czystego Androida lub też chociażby HTC Sense, a mimo zredukowania liczby dodatków TouchWiz na Galaxy S4 Mini potrafi nieraz wyraźnie spowolnić i stracić płynność działania, podobnie jak zdarzało się to w przypadku dużego GS4.

 

Aparat

DSC03150

Aparat w Samsungu Galaxy S4 Mini pozwala nam na wykonywanie zdjęć o maksymalnej rozdzielczości 8 MPx. Ich jakość w przeważającej mierze jest całkowicie zadowalająca, a przy dobrym świetle nasze fotografie będą cechowały się wiernym odwzorowaniem kolorów, a także dostateczną ostrością. Przez większość czasu będziemy zupełnie zadowoleni z funkcjonowania aparatu GS4 Mini. Problemem okazują się jednak dość często szumy, których poziom może nieraz naprawdę zaskoczyć, nawet podczas wykonywania zdjęć w przyzwoitych warunkach. W tej kwestii GS4 Mini daje niespójne rezultaty i jakość zdjęć oraz poziom ich zaszumienia w dużej mierze zależy od naszego szczęścia lub jego braku, co jest dość przykrą przypadłością małego smartfona Samsunga.

Poniżej znajdziecie kilka przykładowych zdjęć wykonanych testowanym urządzeniem, a pliki w pełnym rozmiarze możecie pobrać stąd.

Bateria i wydajność

DSC03161

Jedną z rzeczy, która sprawiła, że polubiłem dużego Galaxy S4, była dobra bateria, zapewniająca rozsądny czas działania. GS4 Mini posiada względem starszego brata wyraźnie mniejsze ogniwo 1900 mAh, lecz ta pojemność wciąż brzmi obiecująco i spodziewałem się, że w połączeniu z mniejszym ekranem oraz słabszym procesorem, nieduży smartfon Samsunga utrzyma zadowalający czas pracy, z którego znany jest oryginalny Galaxy S4. Rzeczywistość okazała się nieco odmienna, a GS4 Mini jest smartfonem, który w zwyczajnym dla mnie użytkowaniu (trochę Internetu przez WiFi, trochę muzyki na słuchawkach i kilkanaście minut rozmów telefonicznych) rzadko wytrzymywał 24 godziny, przy czym ekran pracował niewiele ponad 3 godziny. Poziom baterii momentami dosłownie leci tutaj w oczach, co nieco zawodzi, zważywszy na relatywnie spory rozmiar zastosowanego ogniwa.

Screenshot_2013-10-06-12-29-16    Screenshot_2013-10-06-12-29-22

Zastosowany w Galaxy S4 Mini układ Snapdragon 400 posiada dwa rdzenie Krait 300 o taktowaniu 1,7 GHz, a także dedykowany układ graficzny Adreno 305, a poza tym znajdziemy tutaj też nietypową ilość pamięci RAM, wynoszącą 1,5 GB. Taka kombinacja okazuje się bardzo efektywna w przypadku w zasadzie wszystkich dostępnych w Sklepie Play gier, które na GS4 Mini działają bez zająknięcia. To samo można powiedzieć nawet o bardzo rozbudowanych stronach internetowych, lecz sam interfejs stworzony przez Samsunga potrafi nieraz spowolnić i gubić płynność, za co należy winić słabą optymalizację ze strony producenta.

Galaxy S4 Mini bez udawanej skromności może stawać do boju nawet z nieco lepiej wyposażonymi urządzeniami, co najlepiej oddają wyniki osiągane w syntetycznych testach:

wykres_1

wykres_1 (1) wykres_1 (2) wykres_1 (3) wykres_6 wykres_7 wykres_8 wykres_9

Podsumowanie

DSC03206

Pod wieloma względami Galaxy S4 Mini z oryginalnym Galaxy S4 łączy bardzo niewiele. Smartfony te posiadają odmiennej klasy podzespoły, w tym aparat, baterię, czy też procesor, a to większy brat jest tutaj zdecydowanie bardziej rozpieszczanym przez Samsunga. Dodatkowo różnice w wyposażeniu są bardzo wyraźnie zarysowane gdy porównamy oprogramowanie obydwu urządzeń – w przypadku wersji Mini możemy zapomnieć o wielu dodatkach stworzonych ostatnio przez producenta, jakkolwiek użyteczne by one nie były. W zasadzie największym podobieństwem tych dwóch smartfonów, skierowanych do odmiennych grup użytkowników, jest ich wygląd i materiały wykończenia. W przypadku GS4 Mini sprawdzają się one moim zdaniem lepiej, niż we flagowym smartfonie Samsunga i mimo niezaprzeczalnej plastikowości jest to urządzenie na swój sposób przyjemne w obsłudze, a przede wszystkim bardzo poręczne.

DSC03165

Niemniej jednak GS4 Mini jest smartfonem bardzo sympatycznym, który jest niezłym wyborem jeżeli duże ekrany naprawdę nas odstraszają, i choć nie jest to mini smartfon, na który czekałem i daleko mu pod wieloma względami do większego brata, to zdecydowanie da się go lubić. Przy cenie wynoszącej w wolnej sprzedaży poniżej 1300 zł jest to dość niezły wybór, zważywszy na to, że konkurencyjny HTC One Mini zaczyna się dopiero od około 1600 zł.

Mimo to szkoda jednak, że Samsung nie zdecydował się na stworzenie niedużego smartfona o specyfikacji identycznej do oryginalnego Galaxy S4. Tę drogę obrała firma Sony, której Xperia Z1f jest w tej chwili najlepszym urządzeniem w grupie smartfonów z ekranami o przekątnej do 4,3” i posiada specyfikację gruncie rzeczy identyczną, co sztandarowy model Xperia Z1. Jeżeli więc nie chcecie się godzić na żadne kompromisy i szukacie najlepiej wyposażonego sprzętu w tej klasie, to radzę poczekać chwilę na międzynarodową premierę Xperii Z1f, która jak na razie zadebiutowała tylko w Japonii.

 

Zalety:

– poręczny;

– dobra wydajność w grach;

– wbudowany port podczerwieni to ciekawy dodatek.

 

Wady:

– bateria zawodzi w codziennym użytkowaniu;

– mała ilość pamięci;

– oprogramowanie zubożone względem dużego Galaxy S4.

 





x