Nie używasz smartfona przez dwa miesiące? Stracisz kopie zapasowe

Łukasz Pająk Newsy 2017-09-15

Google oferuje wiele usług, z których możemy za darmo korzystać. Dodatkowo wiele z nich pozwala na przechowywanie naszych danych ze smartfonów. Nie tylko Dysk i Zdjęcia na to pozwalają, gdyż sam Android synchronizuje ustawienia, hasła i dane poszczególnych aplikacji. Dla mnie jest to zbawienie, gdy praktycznie co tydzień muszę konfigurować nowe urządzenie. Jednak taką możliwość doceni każdy zmieniający telefon z „Robocikiem”. Zamiast wyszukiwania, instalowania, a później ustawiania pod siebie kolejnych programów, wystarczy zalogować się na początku na swoje konto i wybrać tytuły, które nas interesują.

Jednak Amerykanie postanowili, że nie będą tolerować „dezerterów”. W momencie, gdy postanowicie korzystać z na przykład iPhone’a przez dłużej niż dwa miesiące to Google usunie Wasze kopie zapasowe. Nie jest to oczywiście żadna nowość, gdyż od dawna gigant z Mountain View stosuje takie praktyki. Oczywiście ma to na celu optymalizację przestrzeni dyskowej na serwerach firmy. Można to zrozumieć, ale pamiętajcie, że Google w żaden sposób Was nie poinformuje, że za pewien czas stracicie swoje dane. Od razu uprzedzam pytania, że powyższa sytuacja nie odnosi się do wyłączonych urządzeń. Jeśli te zostaną odłożone do kąta na dwa miesiące to ich ponowne uruchomienie aktualizuje kopie zapasowe.

Ten wpis ma wyłącznie charakter informacyjny. Jedynie chcielibyśmy, aby chociaż mailowo informować użytkowników o tym, że za chwilę mogą stracić swoje dane zapisywane w chmurze.

 






Przewiń stronę, by przeczytać kolejny wpis
x