ANDROID.COM.PL – społeczność entuzjastów technologii
WhatsApp

WhatsApp stawia na prywatność – nowa opcja wychodzi z bety i pozwala się lepiej… ukrywać

Autor: Bartosz Szczygielski Kategoria: Newsy

Nowa opcja WhatsApp dostępna już będzie dla wszystkich użytkowników, a tym samym firma chce postawić na prywatność. WhatsApp dalej podnosi się po swojej wpadce z informacją o udostępnianiu informacji Facebookowi, kiedy to wielu użytkowników zrezygnowało z komunikatora na rzecz konkurencji. Teraz to już kolejna aktualizacja komunikatora, która ma pomóc w odbudowaniu zaufania do WhatsApp.

Nowa funkcja WhatsApp – prywatność i ukrywanie zdjęcia

WhatsApp pozwalał do tej pory na wybór kilku opcji, jeżeli chodzi o udostępnianie innym informacji takich jak zdjęcie profilowe, status czy kiedy ostatnio użytkownik był widziany w aplikacji. Teraz do nich dołącza kolejna opcja, która jest ciekawym rozwinięciem funkcjonalności. Chodzi o funkcję, która pozwala ukryć wyżej wspomniane dane przed osobami, które celowo zablokowaliśmy. W ten sposób te nie będą miały dostępu do informacji, których nie chcemy im udostępniać.

Tym samym w komunikatorze pojawia się coś, co możne uchodzić za „czarną listę”. Użytkownicy, których na niej umieścimy będą pozbawieni możliwości zobaczenia zdjęcia profilowego czy informacji o aktywności na koncie. Wcześniej taką możliwość dostali użytkownicy testujący nowe wersje aplikacji, a teraz będzie to dostępne dla wszystkich (Android/iOS).Do wyboru użytkownik WhatsApp ma więc teraz cztery opcje, które prezentują się następująco:

  • Wszyscy: informacje „widziano”, „o mnie”, Twoje zdjęcie profilowe lub status będą widoczne dla wszystkich użytkowników WhatsApp.
  • Moje kontakty: informacje „widziano”, „o mnie”, Twoje zdjęcie profilowe lub status będą widoczne tylko dla użytkowników zapisanych w Twojej książce adresowej.
  • Moje kontakty poza…: informacje „widziano”, „o mnie”, Twoje zdjęcie profilowe lub status będą widoczne tylko dla użytkowników zapisanych w Twojej książce adresowej poza tymi, których wykluczysz.
  • Nikt: nikt nie będzie widzieć informacji „widziano”, „o mnie”, oraz Twojego zdjęcia profilowego ani statusu.

Nowa opcja dostępna jest w ustawieniach prywatność w aplikacji, a przynajmniej tak powinno już być. Warto także zajrzeć na stronę pomocy WhatsApp, jeżeli chcemy dowiedzieć się więcej o ustawieniach prywatności w aplikacji.

Źródło: WhatsApp

Sprawdź najnowsze wpisy