Polscy naukowcy pracują nad nietypowym sprzętem. Chodzi o urządzenie do analizy zawartości tłuszczu w mięsie. Okazuje się, że takie rozwiązanie może przynieść wiele korzyści i znaleźć zastosowanie w różnego rodzaju przedsiębiorstwach.
Urządzenie do analizy tłuszczu w mięsie
Naukowcy z Politechniki Rzeszowskiej pracują nad sprzętem, który pozwoli analizować zawartość tłuszczu w mięsie. Projekt ten otrzymał prawie 103 tysiące złotych dofinansowania z programu grantowego Podkarpackiego Centrum Innowacji.
Opracowane urządzenie generuje niewielkie koszty i może stać się alternatywą dla obecnie stosowanych chemicznych metod weryfikacyjnych pomiaru zawartości tłuszczu śródmięśniowego. Dzięki temu udałoby się wzmocnić skuteczność kontroli procesów technologicznych w produkcji mięsa. Zespół naukowców z Politechniki Rzeszowskiej sądzi, że projekt znajdzie zastosowanie w jednostkach kontroli jakości żywności, firmach produkujących żywność i przedsiębiorstwach przetwarzających produkty mięsne do postaci oferowanej konsumentom.
Czytaj także: Prezes Qualcomma chce produkować procesory w Europie – jest jednak pewien haczyk
W skład naszego zespołu naukowego wchodzą specjaliści z zakresu informatyki, techniki świetlnej i ogólnie definiowanej żywności. Z doświadczenia wiem, że tego rodzaju zespoły wykazują zazwyczaj najwyższą kreatywność — mówi dr inż. Henryk Wachta. Jak twierdzi, sam pomysł na opracowanie nieniszczącej, szybkiej i bezkosztowej metody analizy tłuszczu w mięsie powstał w efekcie wzajemnych konsultacji naukowych. Obecnie zespół pracuje nad podniesieniem dokładności pomiarowej, a także nad obniżeniem kosztów produkcji urządzenia.
źródło: Nauka w Polsce