Google zapowiedziało ważną zmianę w swojej aplikacji do zdjęć. W praktyce może oznaczać ona koniec obaw o przewijanie zdjęć na smartfonie przez znajomych lub rodzinę. W pierwszej kolejności skorzystają posiadacze smartfonów Pixel.

Ta nowość może oznaczać koniec obaw o przewijanie zdjęć

koniec obaw o przewijanie zdjęć

Wielu z nas miało kiedyś obawy związane z przeglądaniem fotografii na naszym smartfonie przez inną osobę. Schemat takiej sytuacji jest prosty. Dajemy drugiej osobie telefon do ręki, by mogła zobaczyć dane zdjęcie. Problemy zaczynają się, gdy ktoś (umyślnie lub nie) po obejrzeniu fotografii zaczyna przewijać zdjęcia znajdujące się w naszej galerii. W ten sposób może zobaczyć coś, czego nie chcieliśmy mu pokazywać.

O specjalnym zablokowanym folderze w Zdjęciach Google wspominaliśmy krótko w tekście poświęconym Keynote Google I/O. Dzień później Google na swoim blogu przedstawiło szczegóły na temat zaprezentowanego rozwiązania. Wybrane fotografie będziemy mogli zapisywać w folderze zabezpieczonym hasłem. Zdjęcia te nie tylko nie będą wyświetlane w udostępnionych albumach, ale również nie pojawią się podczas standardowego przewijania fotografii.

Czytaj także: Android 12 oficjalnie z nowym wyglądem – zobacz, jak zmienił się najpopularniejszy system na świecie!

Kiedy będzie możliwość korzystania z zablokowanego folderu w Zdjęciach Google? Funkcja pojawi się na początku na telefonach Google Pixel, a na kolejnych urządzeniach z Androidem w ciągu najbliższego roku – tyle zdradza Google na ten moment.

źródło: Google Polska

Google News
Obserwuj ANDROID.COM.PL w Google News i bądź zawsze na bieżąco!
Obserwuj

Mateusz Nowak

Student dziennikarstwa i komunikacji społecznej, interesują go nowe technologie, a także kwestie społeczne i polityczne. W wolnym czasie czyta, słucha muzyki (głównie hip-hop) lub ćwiczy na siłowni.