Przywracanie ustawień fabrycznych nie gwarantuje usunięcia naszych danych! Czy można sobie z tym poradzić?

Łukasz Pająk Newsy 2015-05-24

Android-Lollipop-Statue

 

Przy odsprzedaży urządzenia mobilnego rzeczą naturalną jest to, że przywracamy ustawienia fabryczne w celu zlikwidowania naszych danych, aby ewentualny przyszły właściciel nie miał możliwości dostępu do jakiejkolwiek informacji o nas, a tym bardziej do prywatnych zdjęć czy też przeróżnych haseł.

 

Jednak ostatnie badania pokazują, że przywrócenie ustawień fabrycznych wcale nie zapewnia powyższego scenariusza. Do testów wzięto 21 urządzeń od 5 różnych producentów, które pracowały na systemie Android w wersji oznaczonej numerami od 2.3 do 4.3. Niezależnie od stopnia zabezpieczeń, badacze byli w stanie odzyskać znaczną część teoretycznie usuniętych danych w tym zdjęcia, wiadomości, a także informacje o logowaniu do aplikacji firm trzecich, w tym chociażby do Facebooka. Także jest szansa na odzyskanie ostatnio używanego konta Google, co sprawia, że nasza prywatność zostanie w pełni zachwiana. W takim razie jak sobie z tym radzić? Problem najprawdopodobniej dotyczy niezmienionych bitów pamięci, co w łatwy sposób pozwala je odzyskać. Tym samym nasuwa się porada, aby nadpisać całą pamięć nieistotnymi plikami i wtedy je usunąć.

 

Niestety, ale nie jest to w 100% pewne rozwiązanie, a odpowiedniego oświadczenia od Google lub poszczególnych producentów jeszcze nie ujrzeliśmy. Niemniej jednak funkcja mająca wyczyścić urządzenie mobilne faktycznie to robi, ale możliwość odzyskania usuniętych danych jest na tyle prosta, że nie potrzeba do tego specjalistycznych urządzeń, a wystarczy komputer i kabel USB. Uważacie, że może zrobić się z tego powodu większa afera?

 

 

źródło: Engadget






Przewiń stronę, by przeczytać kolejny wpis
x