Niewiele usług udostępniania plików jest tak wygodnych, jak Firefox Send. Chociaż ma on stosunkowo niski limit rozmiaru plików, nadal jest popularnym narzędziem do bezpiecznego przesyłania treści. Wszystko to dzięki funkcji automatycznego niszczenia plików i ich szyfrowania. Niestety dla fanów tego rozwiązania Firefox Send jest ostatnio nieaktywny. Wszystko to z powodu obaw Mozilli o bezpieczeństwo nie tyle plików, ile samych użytkowników.

Firefox Send wyłączony

Osoby, które odwiedzają stronę usługi, mogą zobaczyć następujący komunikat:

Firefox Send is temporarily unavailable while we work on product improvements.

We appreciate your patience while we make the Firefox Send experience better.

W wolnym tłumaczeniu oznacza to mniej więcej:

Program Firefox Send jest tymczasowo niedostępny. Obecnie pracujemy nad ulepszeniami produktu.

Doceniamy Waszą cierpliwość, podczas gdy my sprawiamy, że Firefox Send staje się lepszy.

Nie było od razu jasne, o jakich ulepszeniach produktu chodziło Mozilli. Funkcja Send działała bez zarzutu, a same aktualizacje funkcji nie wymagają zazwyczaj pełnej przerwy w działaniu serwisu. Jednak dzięki ostatniemu raportowi ZDNet mamy teraz o wiele lepsze pojęcie o tym, co się dzieje.

Zobacz też: Spotify z nowym dziennym rekordem odtworzeń w Polsce – ten utwór to absolutny hit

Najwyraźniej Mozilla zdecydowała się tymczasowo wyłączyć Send ze względu na rosnącą ilość występowania złośliwego oprogramowania w obecnych operacjach. ZDNet twierdzi, że Send był używany do rozprzestrzeniania plików dla różnych operacji cyberprzestępczych związanych z atakami i oszustwami finansowymi. Oczywiście wyłączenie całej usługi z tego powodu wydaje się lekką przesadą. Jednak takie podejście sprawia, że programiści mogą się skupić na poprawie tych kwestii bez martwienia się o bieżące działania przestępców. Jedną z funkcji, która zostanie dodana w tym celu, ma być mechanizm zgłaszania nadużyć. Pozwoli on użytkownikom zwrócić uwagę firmy na podejrzane pliki. Co więcej, użytkownicy nie będą już mogli udostępniać plików z pełną anonimowością. Teraz każdy będzie musiał zalogować się z kontem Firefoksa, aby przesyłać treści. Niestety, termin przywrócenia usługi nie jest znany.

Źródło: ZDNet

Google News
Obserwuj ANDROID.COM.PL w Google News i bądź zawsze na bieżąco!
Obserwuj

Paweł Maretycz

Sceptyczny fan nowych technologii. Uwielbia małe urządzenia, nawet jego komputer to mini ITX.