Usuwanie postów na Facebooku będzie w końcu łatwiejsze z poziomu samej aplikacji. Facebook zaprezentował dziś nową funkcję, którą nazwał Manage Activity, czyli Zarządzanie Aktywnością. W pierwszej kolejności pojawi się ona w wersji mobilnej serwisu, a następnie trafić ma do przeglądarek, a na samym końcu do Facebook Lite. Dzięki niej usuwanie postów z tablicy, które nie do końca nam pasują, będzie prostsze i ograniczone do jednego miejsca. Co więcej, będzie miało się też sporo czasu na to, by się rozmyślić.

Usuwanie postów na Facebooku

Usuwanie postów na Facebooku
Fot. Manage Activity na Facebooku

Usuwanie postów na Facebooku nie jest nowością, bo można to robić na portalu już od dawna. Wystarczy wejść na swój profil, wybrać post, który chce się usunąć, a następnie kliknąć trzy kropki w jego rogu. Z poziomu rozwijanego menu można wtedy wybrać Ukryj na osi czasu lub Usuń post. Jednak Facebook postanowił lekko rozbudować tę funkcję, co z pewnością będzie użyteczne dla osób, którym zależy na masowych czystkach swojego profilu. Całość ma być o wiele bardziej przejrzysta, prostsza, a co więcej, odwracalna.

Jak usunąć posty z Facebooka?

Funkcja Manage Activity pojawi się w aplikacji przy profilu użytkownika w miejscu, gdzie zarządza się informacjami o koncie. Tam w zakładce pojawią się wszystkie nasze posty, które będzie można zaznaczyć, a następnie grupowo przenieść do folderu Kosz. Posty zostaną tam przez 30 dni, a po tym czasie, zostaną usunięte. Możemy to zrobić też wcześniej, jeżeli zależy nam na czasie. W momencie, kiedy posty zostaną przeniesione do Kosza, znikają z naszej Tablicy.

Zobacz też: Beta Android 11 dostępna dla wybranych

Funkcja pozwoli na filtrowanie postów po czasie, kiedy zostały dodane, czyli nie trzeba będzie uparcie ich szukać na tablicy. Dodatkowo można wybrać, czy interesują nas zdjęcia, czy filmy. Posty można także zarchiwizować, a kiedy zdecydujemy, że jednak powinny wrócić na naszą Tablicę, da się je łatwo przywrócić. Podobnie z postami, które znajdowały się będą w Koszu. Jeżeli zechcemy je przywrócić, to w ciągu 30 dni od usunięcia, mamy taką możliwość. Funkcja ma być udostępniania w najbliższym czasie.

Źródło: Facebook News

Google News
Obserwuj ANDROID.COM.PL w Google News i bądź zawsze na bieżąco!
Obserwuj

Bartosz Szczygielski

Nowymi technologiami zajmuje się od kilku lat. Kiedy o nich nie pisze, to pewnie pisze kolejną książkę. Jeżeli nie pisze kolejnej książki, to pewnie ogląda seriale, a jeżeli nie ogląda seriali, to najprawdopodobniej śpi.