Korzystałeś z tej aplikacji do przeglądania wiadomości? Uważaj na swoje dane!

mm Michał Derej Newsy 2019-05-29

Flipboard to jedna z najpopularniejszych aplikacji do agregacji wiadomości ze sklepu Google Play, z której korzystają setki milionów użytkowników. Jest to bardzo wygodna usługa, której również w przeszłości zdarzyło mi się używać. Niestety, jeśli kiedyś używaliście tego programu, to mam dla Was złą wiadomość – wczoraj Flipboard poinformował, że dane osób, które korzystały z aplikacji, zostały wykradzione.

Dane użytkowników aplikacji Flipboard wykradzione – czy jest się czego obawiać?

28 maja Flipboard, na łamach swojej strony, poinformował, że doszło do wycieku danych użytkowników. Nieznani sprawcy mieli mieć uzyskać dostęp do serwerów firmy pomiędzy czerwcem 2018 roku i kwietniem 2019 roku. Wykradli oni następujące dane:

  • Imiona i nazwiska
  • Adresy e-mail
  • Nazwy użytkowników
  • Zaszyfrowane hasła

Flipboard zresetował już hasła wszystkich użytkowników, nawet pomimo tego, że w wykradzionej bazie danych są one przechowywane w formie „solonej”. Firma poinformowała również, że jeśli użytkownik połączył swoje konto Flipboard z serwisami społecznościowymi, to hakerzy mogli uzyskać dostęp do prywatnych kluczy używanych do komunikacji między tymi portalami. Na szczęście zostały one już wycofane i zastąpione nowymi.

Zobacz też: Czy to pierwszy składany smartfon firmy Sony?

Jeżeli posiadacie konto Flipboard i było ono chronione takim samym hasłem, jakiego używacie w innych serwisach, to natychmiast je zmieńcie – szyfrowanie haseł zapewnia bezpieczeństwo, jednak każdy szyfr można złamać.

Źródło: Flipboard






Przewiń stronę, by przeczytać kolejny wpis
Przewiń stronę, by przeczytać kolejny wpis
x