Myślisz, że po usunięciu konta na Facebooku portal przestaje Cię śledzić? Jesteś w błędzie

Kacper Kościański Newsy 2019-04-09

Niemal co tydzień dowiadujemy się o kolejnych niedopatrzeniach i nieciekawych praktykach Facebooka. W ostatnim czasie wyszło na jaw, że portal Marka Zuckerberga przechowywał setki milionów haseł jako zwykły tekst (tzw. plain text), a wczoraj Adam opisał nielegalne praktyki cyberprzestępców, którzy z Facebooka aktywnie korzystają. Teraz na jaw wyszła kolejna, nieciekawa informacja, która nie spodoba się szczególnie osobom, które myślą, że się od Facebooka uwolniły.

Facebook śledzi Cię nawet, gdy zdezaktywujesz swoje konto

Facebook błąd udostępnianie linków

Nie da się ukryć, że Facebook jest prawdopodobnie ostatnią firmą, o której pomyślimy w kontekście prywatności użytkowników. Ogromny wpływ na taką opinię giganta mają coraz to „ciekawsze” doniesienia o jego wpadkach. Dziś CNET poinformowało, że Facebook w dalszym ciągu śledzi i przechowuje dane użytkowników, którzy zdezaktywowali swoje konta. Co najciekawsze, ten największy i najpopularniejszy portal społecznościowy nie wspomina o tej praktyce w swojej polityce prywatności.

Zobacz także: TERREG przegłosowany. Nadchodzi cenzura internetu

Jeśli więc myślisz, że dezaktywując czy usuwając swoje konto na Facebooku się od niego uwolnisz, to po prostu jesteś w błędzie. W rozmowie z CNET Facebook oświadczył, że opcja pozwalająca na dezaktywowanie konta jest dostępna tylko po to, by ukryć swoje konto przed innymi użytkownikami. Według firmy ta opcja nigdy nie miała nic wspólnego z ochroną prywatności. Dalsze śledzenie osób, które zdezaktywowały lub usunęły swoje konto jest możliwa dzięki narzędziu Facebook Audience Network. Dzięki przyciskom udostępniania z Facebooka, które są obecne na ponad 275 milionach stron internetowych, gigant wciąż ma możliwość zbierania i dzielenia się Twoimi danymi z reklamodawcami. Wygląda więc na to, że opisywany portal będzie Cię śledził zawsze – nieważne, czy zdezaktywujesz czy usuniesz swoje konto. W zasadzie nie ma większego znaczenia, czy masz lub kiedykolwiek miałeś konto na Facebooku. Gigant i tak wie  o Tobie bardzo dużo. Brzmi przerażająco? Niestety, ale tak to obecnie wygląda.

Źródło: androidauthority



Przewiń stronę, by przeczytać kolejny wpis
Przewiń stronę, by przeczytać kolejny wpis
x