Facebook bezpieczeństwo

Facebook poprosi Cię o zrobienie selfie i oceni jego wiarygodność

Newsy

Facebook to jeden z najpopularniejszych portali społecznościowych na świecie. W Polsce bezpowrotnie wyparł on naszą-klasę. Jego zaletą jest również wbudowany komunikator – Messenger. Ten został oddzielony kilka lat temu od Facebooka jako osobna aplikacja. Od tego czasu, z ważniejszych aktualizacji portalu, pojawiły się Stories.

Teraz nadeszła kolejna interesująca zmiana. Według użytkownika Twittera o nazwie @flexlibris, Facebook wymaga zrobienia selfie i przesłania na portal w celu weryfikacji zablokowanego konta. Jeśli obrazek zostanie uznany za wiarygodny, użytkownik będzie mógł ponownie uzyskać dostęp do profilu, a zdjęcie bezpowrotnie zniknie z serwerów Facebooka.

Nie przegap
AppGallery zamiast Sklepu Play – jak wygląda użytkowanie na co dzień?
huawei appgallery sklep play zastepstwo
Huawei Mobile Services to zbiór wielu usług od firmy z Państwa Środka, które mają odmienić czystego Androida. Wśród dostępnych dodatków jednym z podstawowych jest tytułowe AppGallery, a więc sklep Huawei z grami i aplikacjami. Naturalnie jest to odpowiednik Sklepu Play, bez którego wiele osób nie widzi sensu korzystania z Robocika. Oczywiście jest to zbyt daleko […]

Zobacz także: Czy Huawei będzie miał faktycznie lepsze Face ID?

Według deweloperów przesyłanie zdjęcia twarzy użytkownika ma pomóc w zwalczaniu „podejrzanych” zachowań na profilach korzystających. Żądanie selfie jest wysyłane automatycznie. Ocena przesłanej fotografii odbywa się zarówno w sposób manualny, jak i automatyczny.

Przykładowo, jeśli użytkownik zamieszcza wszystkie zdjęcia z Nowego Jorku i nagle posty umieszczane są z Rosji, może się on spodziewać prośby o zrobienie selfie. Podobno usługa już działa od jakiegoś czasu. Użytkownicy dostają informację o treści: „You Can’t Log In Right Now. We’ll get in touch with you after we’ve reviewed your photo. You’ll now be logged out of Facebook as security precaution”. Tłumacząc na polski: Nie możesz się teraz zalogować. Skontaktujemy się z Tobą, po tym jak ocenimy Twoje zdjęcie. Zostaniesz teraz wylogowany z Facebooka w ramach środków bezpieczeństwa.

 

Źródło: phonearena






Przewiń stronę, by przeczytać kolejny wpis
x