Premiera Androida Oreo miała miejsca stosunkowo niedawno, więc nie poznaliśmy jeszcze wszystkich ciekawych funkcji tego systemu. Z tego właśnie powodu postanowiłem przygotować ten artykuł, w którym chciałbym przedstawić Wam dość ciekawą, a zarazem kontrowersyjną opcję, która znalazła się w najnowszej odsłonie systemu Google’a – mowa tutaj o udoskonalonej funkcji Verified Boot, która w Androidzie istnieje już od Nougata. Przy każdym uruchomieniu sprawdza ona pliki systemowe, a ewentualne niezgodności wyświetla użytkownikowi, przez co w teorii może pomóc rozwiązać niektóre problemy. Co się stało z Verified Boot i jak funkcja ta została zmieniona? Tego dowiecie się w dalszej części tego artykułu.

Jak działa funkcja Verified Boot w Androidzie Oreo?

Można powiedzieć, że najnowsza odsłona Androida zmieniła zasady gry – od teraz Verified Boot będzie działał odrobinę inaczej. Nowa funkcja, w którą wyposażone zostało to narzędzie, pozwoli systemowi wykryć, czy poprzednio nie była zainstalowana nowsza wersja systemu Google i jeśli okaże się to prawdą, to Verified Boot nie zezwoli na uruchomienie systemu. Techniczne informacje na temat tego rozwiązania możecie znaleźć, klikając tutaj. Działanie tej funkcji jest jednak dość proste – w najnowszej wersji systemu znalazł się licznik o nazwie Rollback Index, który zapisuje informacje (w pamięci chronionej) na temat najświeższej wersji Androida, która była zainstalowana na smartfonie. Jeśli podczas uruchamiania urządzenia telefon wykryje niezgodności z danymi zapisanymi przez licznik, to nie dojdzie do uruchomienia urządzenia. Niestety jak na razie zostaliśmy poinformowani o tym, że Verified Boot będzie współpracował wyłącznie z „kompatybilnymi telefonami”, cokolwiek to oznacza.

Po co została wprowadzona ta funkcja?

Jest kilka powodów, dla których odświeżona wersja Verified Boot mogła pojawić się w najnowszej aktualizacji systemu. Pierwszym z nich jest bezpieczeństwo użytkowników – niemożność uruchomienia telefonu skutecznie zniechęci mniej obytych z modyfikacjami użytkowników przed instalacją starszej wersji oprogramowania, która może być potencjalnie zagrożona błędami i lukami, które zostały już załatane. Kolejną kwestią jest bezpieczeństwo danych użytkowników podczas ewentualnej kradzieży smartfona – przestępca nie będzie mógł wtedy skorzystać z załatanych już metod obejścia zabezpieczeń urządzenia.

Co z fanami modyfikowania Androida?

Nie martwcie się jednak – Google pomyślało także o entuzjastach systemu z zielonym robocikiem. Ron Amadeo z portalu ArsTechnica poinformował nas już o tym, że funkcję tę będzie można bezproblemowo wyłączyć. Po takiej operacji przy włączaniu urządzenia ze starszą wersją Androida wyświetlony zostanie komunikat ostrzegawczy, podobnie jak ma to aktualnie miejsce w przypadku wykrycia przez Androida zmodyfikowanej partycji /system lub odblokowanego bootloadera. Dobrze, że gigant z Mountain View postanowił zezwolić na wyłączenie funkcji Verified Boot, ponieważ brak takiej możliwości oznaczałby ogromne problemy z modyfikowaniem Androida, który do tego jest przecież stworzony.

Źródło: ArsTechnica

Google News
Obserwuj ANDROID.COM.PL w Google News i bądź zawsze na bieżąco!
Obserwuj

Michał Derej

Pasjonat technologii mobilnych, wielki fan Androida. Student informatyki na Wydziale Matematyki i Nauk Informacyjnych Politechniki Warszawskiej. Były moderator jednego z największych forów ogólnotematycznych w Polsce. Od kilku lat blogger.