ANDROID.COM.PL – społeczność entuzjastów technologii
Wymazanie iPhone

Zapomniałeś kodu? Apple ułatwia wymazanie iPhone z iOS 15.2

Autor: Mariusz Nowak Kategoria: Artykuły

Zapomniałeś kodu do iPhone? Dotychczas do odblokowania urządzenia niezbędny był komputer. Wraz z aktualizacją do wersji 15,2 system iOS ma teraz możliwość wymazywania i resetowania zablokowanego urządzenia iOS bez podłączania go do komputera. Aby zresetować zablokowanego iPhone lub iPad wcześniej, trzeba było najpierw podłączyć go do komputera Mac lub PC. Po podłączeniu urządzenia trzeba było uruchomić na nim tryb odzyskiwania. Następnie trzeba było zaktualizować lub zresetować zablokowane urządzenie za pomocą komputera, a potem ponownie skonfigurować tak. Oczywiście wszelkie dane były usunięte, ale proces późniejszego odzyskania ułatwia kopia z iCloud. W iOS 15.2 Apple ułatwia wymazanie iPhone.

Zobacz także: Rewolucja w iPhone 14 Pro, czyli technologia jakiej nie zrobił nikt

Zapomniałeś kodu? Apple ułatwia wymazanie iPhone z iOS 15.2

W systemie oznaczonym numerem 15.2 firma Apple uprościła proces odzyskiwania dostępu do zablokowanego smartfona lub tabletu z systemem iOS. Jeśli zablokowane urządzenie Apple działa pod kontrolą systemu iOS 15.2, do jego zresetowania potrzebne będzie tylko aktywne połączenie internetowe. Cały proces jest zdecydowanie łatwiejszy, a dla bezpieczeństwa i tak nic nie zmienia.

Wymazanie iPhone

Po kilku nieudanych próbach odblokowania telefonu za pomocą hasła, na dole ekranu pojawi się nowa opcja „Wymaż iPhone’a” wprowadzona w iOS 15.2

  • Stuknij w nią, aby potwierdzić, że chcesz wymazać dane na telefonie. 
  • Potem wprowadź swoje hasło Apple ID, aby wylogować się z konta. 
  • Następnie kliknij Wymaż ponownie, aby usunąć dane ze smartfona. 
  • Urządzenie zresetuje się, wszystkie dane zostaną usunięte i uruchomi się ponownie. 
  • Postępuj zgodnie z instrukcjami wyświetlanymi na ekranie, aby przywrócić dane z kopii zapasowej i skonfigurować nowe hasło.
Wymazanie iPhone

Co jeżeli nie pamiętasz kodu w iPhone ze starszym oprogramowaniem?

Jeśli zbyt wiele razy wprowadzisz błędny kod na ekranie blokady telefonu iPhone, pojawi się komunikat informujący, że iPhone jest zablokowany. Jeśli przy ponownej próbie nadal nie pamiętasz kodu, musisz użyć komputera, aby wprowadzić telefon iPhone w tryb awaryjny. Proces ten spowoduje usunięcie danych i ustawień, w tym kodu, dając możliwość ponownego skonfigurowania telefonu iPhone.

Po wymazaniu telefonu iPhone możesz odtworzyć dane i ustawienia z backupu. Jeśli nie masz kopii zapasowej, możesz skonfigurować go jako nowe urządzenie, a następnie pobrać wszelkie dane przechowywane w usłudze iCloud. Do wykonania pierwszego kroku wymagany jest komputer Mac lub PC. Jeśli używasz komputera PC, upewnij się, że jest na nim zainstalowany system Windows 8 lub nowszy oraz aplikacja iTunes. Będziesz też potrzebować przewodu, który został dostarczony z telefonem iPhone, lub innego zgodnego przewodu w celu podłączenia telefonu iPhone do komputera.

  1. Odłącz telefon od komputera, jeśli jest podłączony.
  2. Wyłącz iPhone, używając metody właściwej dla używanego modelu.
  3. Zacznij od znalezienia przycisku na telefonie iPhone, który trzeba będzie przytrzymać w kolejnym kroku:
  • iPhone X lub nowszy, iPhone SE (2. generacji), iPhone 8 i iPhone 8 Plus: przycisk boczny.
  • iPhone 7 i iPhone 7 Plus: przycisk zmniejszania głośności.
  • iPhone SE (1. generacji) i iPhone 6s oraz starsze: przycisk Początek
Wymazanie iPhone
  1. Naciśnij i przytrzymaj odpowiedni przycisk telefonu, jednocześnie natychmiast podłączając telefon do komputera. Nie puszczaj przycisku.
  2. Trzymaj przycisk naciśnięty, aż na smartfonie pojawi się ekran trybu awaryjnego, po czym puść przycisk.
  3. Znajdź urządzenie w Finderze lub w aplikacji iTunes na komputerze, do którego jest podłączony.
  4. Gdy pojawią się opcje Odtwórz i Uaktualnij, wybierz opcję Odtwórz. Komputer pobierze oprogramowanie dla telefonu iPhone i rozpocznie proces odtwarzania. Jeśli pobieranie trwa dłużej niż 15 minut, a urządzenie wyjdzie z trybu awaryjnego, poczekaj, aż pobieranie się zakończy, a następnie wyłącz telefon i zacznij od nowa.
  5. Poczekaj na ukończenie procesu. 
  6. Odłącz telefon iPhone od komputera, a następnie skonfiguruj urządzenie i zacznij go używać. 

Źródło: Apple

Sprawdź najnowsze wpisy