Too Good To Go jest hitem. Pyszne jedzenie z restauracji za grosze!

mm Adam Lulek Artykuły 2019-07-16

Aplikacje wspomagające kupowanie tańszego jedzenia lub jego dowóz można znaleźć w prawie każdym smartfonie. Kto bowiem nie korzysta z programów Mc Donald’s czy Burger Kinga i kuponów na fast foody. Popularne też są aplikacje takie jak Pyszne.pl czy UberEats. Teraz do wyżej wymienionych programów można doliczyć kolejny, który działa jednak na zupełnie innej zasadzie. Poznajcie Too Good To Go.

Too Good To Go Polska – czyli aplikacja w końcu zawitała do naszego kraju

Na czym polega fenomen Too Good To Go? Otóż aplikacja pomaga ograniczyć marnowanie jedzenia. Jest to miejsce, w którym restauratorzy wystawiają niezjedzone potrawy po znacznie niższych cenach. Użytkownik, który pobierze aplikację z Google Play, może takie jedzenie w łatwy i szybki sposób kupić. Jak dokładnie do działa?

Too Good To Go

  1. Znajdź lokal w pobliżu i złóż zamówienie przez aplikację.
  2. Odbierz swój posiłek w okienku odbioru.
  3. Ciesz się pysznym jedzeniem i swoim dobrym uczynkiem dla planety.

Oprócz jedzenia z restauracji, w aplikacji można znaleźć także jedzenie z piekarni czy supermarketów. Paczki można kupić już za 9,99 zł. Jeśli wydaje Wam się, że będą to czyjeś niezjedzone resztki, to jesteście w błędzie. Do kupienia są pełnoprawne potrawy, które zostały wyprodukowane danego dnia, ale nie sprzedane.

Too Good To Go

Niestety, póki co obszar działania programu ogranicza się do Warszawy. Użytkownicy narzekają też, że z uwagi na dużą popularność aplikacji, trudno znaleźć jedzenie w promocyjnych cenach w swojej okolicy. Towar znika z programu bardzo szybko. Mimo tego, aplikacja ma średnią ocen na poziomie 4,7 na 5 gwiazdek, a użytkownicy chwalą twórców za świetny pomysł i inicjatywę z korzyścią dla wszystkich.

Zobacz także: Overwatch 2 – co wiemy o nadchodzącej grze?

Too Good To Go – idea aplikacji

Pomysł na stworzenie aplikacji jest prosty. Chodzi o zwalczanie wyrzucania jedzenia. Według twórców aplikacji, aż 1/3 wyprodukowanej żywności ląduje w koszu. Ponadto marnowanie jedzenia powoduje aż 8% globalnej emisji gazów cieplarnianych, które, jak już powszechnie wiadomo, mają fatalny wpływ na planetę! Misją twórców jest świat w którym nie wyrzuca się jedzenia i wiara w to, że jest to możliwe i że można zrobić to razem. Drobne działania mogą przynieść ogromne rezultaty.

Aplikacja ta z powodzeniem funkcjonuje na całym świecie, a dopiero teraz weszła do Polski. Program jest globalnym numerem jeden wśród tego typu inicjatyw i ma aż 10 mln użytkowników! Już ponad 8 milionów posiłków zostało uratowanych dzięki Too Good To Go! Jeśli kochasz jedzenie, zależy Ci na środowisku, a dodatku lubisz zjeść w atrakcyjnej cenie – ściągaj aplikację i ratuj jedzenie już teraz.

Marnowanie jedzenia to globalny problem

Marnowanie i wyrzucanie jedzenia to poważny problem. Ilość żywności, która jest marnowana każdego roku, wzrośnie o jedną trzecią do 2030 r., kiedy to 2,1 mld ton zostanie utraconych lub wyrzuconych, co odpowiada 66 tonom na sekundę. Raport Boston Consulting Group (BCG) ostrzega, że ​​globalna reakcja na marnotrawienie żywności jest rozdrobniona i nieodpowiednia oraz że problem rośnie w zastraszającym tempie.

Każdego roku 1,6 mld ton żywności o wartości około 1,2 trylionów dolarów trafia do śmieci. Jak zostało wcześniej wspomniane, jest to około jednej trzeciej żywności produkowanej na całym świecie. Wraz ze wzrostem bogactwa ludzie domagają się więcej żywności, bardziej zróżnicowanej żywności, która nie jest uprawiana lokalnie. To zwiększa straty żywności i marnotrawstwo.

Z drugiej strony, według działu Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO), około 815 milionów z 7,6 miliarda ludzi na świecie (czyli 10,7%) cierpiało na chroniczne niedożywienie w 2016 roku.

Co prawda z roku na rok świadomość marnotrawstwa żywności wzrasta, jednak jak dotąd globalna reakcja jest niewystarczająca biorąc pod uwagę skalę problemu. Potrzebne są zmiany w przepisach poszczególnych państw, które zachęcą do redukcji odpadów, w tym tych żywnościowych.

Źródło: TooGoodToGo, theguardian

 






    Przewiń stronę, by przeczytać kolejny wpis
    x