Zmieniasz iPhone’a na smartfon z Androidem? Zobacz jak wymazać dane

mm Mariusz Nowak Artykuły 2018-07-11

Sprzedajesz iPhone’a i przesiadasz się na smartfon z Androidem? Usunięcie danych to nie taka prosta sprawa. Samo wyzerowanie urządzenia to za mało. Trzeba też wylogować się z usługi Znajdź mój iPhone. W innym wypadku, kolejny użytkownik mobilnego sprzętu nie będzie mógł go używać.

Zobacz także: Microsoft prezentuje tablet dla mas. Znamy polskie ceny

Jak całkowicie wymazać dane z iPhone’a lub iPada?

Sam proces jest bardzo prosty. Niemniej nie jest jedyną czynnością, którą musimy wykonać:

  1. Stuknij kolejno opcje Ustawienia > Ogólne > Wyzeruj.
  2. Następnie stuknij opcję Wymaż zawartość i ustawienia.
  3. Jeśli zostanie wyświetlony komunikat, wprowadź kod lub hasło konta Apple ID.
  4. Następnie potwierdź, że chcesz wymazać urządzenie. Nie pamiętasz hasła Apple ID? Odwiedź stronę iforgot.apple.com.
  5. Zaczekaj na wymazanie urządzenia
  6. Całkowite wymazanie danych na niektórych iPhone’ach czy iPadach może potrwać kilka minut.

iphone ipad erase

Co trzeba zrobić przed sprzedażą iPhone’a czy iPada?

Jeżeli pozbywacie się telefonu musicie usunąć ze względów bezpieczeństwa swoje dane – opis jest akapicie wyżej. Nowy użytkownik musi jednak stworzyć swoje konto Apple ID i mieć możliwość korzystania z niego. Wylogowanie się z konta, wbrew pozorom nie jest takie proste. Kluczowe jest usunięcie blokady Znajdź mój iPhone. Wykonanie tych czynności pozwoli usunąć informacje osobiste z urządzenia, nawet jeśli już go nie posiadamy.

Jeśli nadal masz iPhone’a lub iPada…

Przed sprzedażą lub oddaniem urządzenia koniecznie usuńcie z niego wszystkie informacje osobiste. Nie usuwajcie ręcznie kontaktów, kalendarzy, przypomnień, dokumentów, zdjęć ani żadnych innych danych usługi iCloud, gdy jesteście zalogowani w usłudze iCloud przy użyciu swojego konta Apple ID. Spowodowałoby to usunięcie naszych danych z serwerów usługi iCloud i wszystkich naszych urządzeń zalogowanych w tej usłudze.

Wykonaj następujące czynności:

  1. Jeśli z telefonem iPhone jest połączony w parę zegarek Apple Watch, rozłącz parę z zegarkiem Apple Watch. Czynność tę możemy wykonać w aplikacji Watch na naszym iPhonie.
  2. Utwórz backup zawartości urządzenia.
  3. Wyloguj się z usługi iCloud oraz ze sklepów iTunes Store i App Store.
  • Jeśli używasz systemu iOS 10.3 lub nowszego, stuknij kolejno opcje Ustawienia > [Twoje imię i nazwisko]. Przewiń ekran w dół i stuknij opcję Wyloguj się. Wprowadź hasło konta Apple ID i stuknij opcję Wyłącz.
  • Jeśli używasz systemu iOS 10.2 lub starszego, stuknij kolejno opcje Ustawienia > iCloud > Wyloguj się. Ponownie stuknij opcję Wyloguj się, stuknij opcję Usuń z [nazwa urządzenia], a następnie wprowadź hasło konta Apple ID. Wybierz kolejno opcje Ustawienia > iTunes Store i App Store > Apple ID > Wyloguj się.
  1. Wróć do Ustawień i stuknij kolejno opcje Ogólne > Wyzeruj > Wymaż zawartość i ustawienia. Jeśli masz włączoną usługę Znajdź mój iPhone, może zajść konieczność wprowadzenia identyfikatora Apple ID i hasła.
  2. Jeśli otrzymasz komunikat o podanie kodu urządzenia lub kodu ograniczeń, wprowadź go. Następnie stuknij opcję Wymaż.
  3. Jeśli zmieniasz telefon na urządzenie innego producenta, wyrejestruj się z usługi iMessage.

Po wymazaniu telefonu iPhone, iPada lub iPoda Touch usługa Znajdź mój iPhone i blokada aktywacji zostają wyłączone.

iphone erase

Jeśli nie masz już iPhone’a czy iPada

Jeśli nie wykonałeś powyższych czynności i nie masz już urządzenia, wykonaj następujące czynności:

  1. Poproś nowego właściciela o wymazanie całej zawartości i wszystkich ustawień zgodnie z powyższym opisem.
  2. Jeśli na urządzeniu są używane usługi iCloud i Znajdź mój iPhone, zaloguj się na stronie iCloud.com lub w aplikacji Znajdź mój iPhone na innym urządzeniu, wybierz urządzenie i kliknij opcję Wymaż. Po wymazaniu urządzenia kliknij opcję Usuń z konta.
  3. Jeśli nie możesz wykonać żadnej z powyższych czynności, zmień hasło konta Apple ID. Nie spowoduje to usunięcia żadnych informacji osobistych przechowywanym na starym urządzeniu, ale uniemożliwi nowemu właścicielowi usunięcie Twoich informacji z usługi iCloud.
  4. Jeśli zmieniasz telefon na urządzenie innego producenta, wyrejestruj się z usługi iMessage.
  5. Jeśli używasz usługi Apple Pay, możesz usunąć swoje karty kredytowe lub debetowe na stronie iCloud.com. Wybierz opcję Ustawienia, aby zobaczyć, które urządzenia korzystają z usługi Apple Pay, a następnie kliknij odpowiednie urządzenie. Kliknij opcję Usuń obok pozycji Apple Pay.

źródło: Apple, własne

 





x